عرضه کارت گرافیک در سال ۲۰۲۱ با رشدی ۳۰ درصدی به ۵۰ میلیون واحد رسید
بهگزارش وبسایت Graphic Speak، ارزش بازار کارتهای گرافیک به بیش از ۵۰ میلیارد دلار رسیده است. در سال گذشته، بیش از ۵۰ میلیون کارت گرافیک فروخته شده است که درمقایسهبا سال گذشته رشدی ۳۰ درصدی را تجربه میکند.
انویدیا و AMD میگویند که درآمد آنها از بخش گیمینگ در فصلهای مالی اخیر رکوردشکنی کرده است؛ البته شاید با خود بگویید دو غول کارت گرافیک و شرکای تجاریشان بیشترین سود را از بازار آشفته و قیمتهای گران گرافیک بردهاند و طبیعتاً ارزش بازار نیز افزایش پیدا خواهد کرد. باوجوداین، این ادعا کاملاً درست نیست؛ زیرا در سال ۲۰۲۱ علاوهبر افزایش قیمتها، فروش قطعات نیز افزایش محسوسی پیدا کرد؛ البته مشخص نیست که چند درصد از افزایش فروش به بخش گیمینگ و چند درصد به ماینرها مربوط بوده است.
با اتمام سال ۲۰۲۱ و بررسی کامل آن، Graphic Speak اعلام میکند که بازار کارتهای گرافیک با رشدی ۲۹٫۵ درصدی اکنون ارزشی معادل ۵۱/۸ میلیارد دلار دارد. ازنظر تعداد کارتهای گرافیکی عرضهشده به بازار نیز، باید بگوییم که در سال ۲۰۲۰ بیش از ۴۲ میلیون کارت گرافیک به بازار عرضه شده که این عدد در سال ۲۰۲۱ به بیش از ۵۰ میلیون رسیده است. همچنین میانگین قیمت هر کارت گرافیک فروختهشده بیش از ۱,۰۰۰ دلار بوده است.
افزایش درآمد حاصل از فروش کارت گرافیک قطعاً برای انویدیا و AMD خوشایند خواهد بود؛ اما این صنعت بهتر است دنبال راهی برای افزایش تعداد واحد فروخته باشد تا افزایش درآمد؛ چراکه با نگاهی به فروش ۱۱۶ میلیونی کارت گرافیک در سال ۱۹۹۸، بهوضوح میتوان رغبت اندک کاربران برای خرید کامپیوتر رومیزی جدید را مشاهده کرد؛ البته قیمت ارزانتر قطعات در آن زمان بهتنهایی دلیلی برای فروش زیاد بوده است.
وبسایت Graphic Speak فروش انویدیا و AMD را جداگانه نیز بررسی کرده است. در این بررسی، مشخص شده است که AMD عملکرد بهمراتب بهتری درمقایسهبا قبل داشته و فروش فصلبهفصل آن رشدی ۱۲٫۴ درصدی را تجربه کرده است. همچنین، فروش یک فصل با فصل مشابه در سال قبل نیز ۳۵٫۷ درصد رشد کرده است.
درمقابل، انویدیا با سلطهی ۷۷٫۲ درصدی بر بازار همچنان یکهتاز دنیای کارتهای گرافیک بهشمار میرود. بااینحال، فروش کلی این شرکت با رشد چشمگیری مواجه نبوده و عملکرد فصلبهفصل آن تنها ۰٫۵ درصد و عملکرد یک فصل با فصل مشابه سال قبل نیز ۲۷٫۷ درصد رشد کردهاند.
جان پِدی رئیس، مؤسسهی پژوهشی Jon Peddie Research یا بهاختصار JPR، پدی خاطرنشان میکند که هیچکس از نحوهی فروش تراشههای گرافیکی اینتل اطلاعی ندارد و مشخص نیست این شرکت میخواهد تراشههای خود را ازطریق دیگر تولیدکنندگان بفروشد یا خود تولید کارت گرافیک را برعهده بگیرد یا هر دو گزینه را انتخاب کند.
زمان ورود اینتل به بازار کارتهای گرافیک از دیگر موضوعاتی است که پدی به آن اشاره میکند؛ بهطوریکه اینتل دقیقاً زمانی که فروش حاصل از ماین ارز دیجیتال افت کرده و زمان قرنطینه کووید نیز تقریباً به پایان رسیده است، قصد دارد به بازار وارد شود. بههمیندلیل، با قطعیت میتوانیم بگوییم که پیک اصلی فروش کارتهای گرافیک در جهان را از دست داده است.
باتوجهبه اینکه بهتازگی سهماههی ابتدایی سال ۲۰۲۲ را پشتسر گذاشتهایم و هنوز اطلاعاتی از این بازه دردسترس نیست، اگر همچنان افزایش حجم تولید و عرضه کارت گرافیک به بازار برقرار باشد، دلیل دیگری برای کاهش قیمت این قطعه خواهیم یافت؛ موضوعی که در یکیدو ماه گذشته تجربه و روند نزولی آن را مشاهده کردهایم. ممکن است ماینرهای ارز دیجیتال همچنان برای خرید کارتهای گرافیک جدید تشنه باشند؛ اما با افزایش تولید، امیدواریم عرضه و تقاضا به سطح مطلوبی برسد.
حجم تولید بیشتر میتواند دست سودجویان را از بازار کارتهای گرافیک کوتاه کند و کاخ رؤیاهایشان برای گرفتن ماهی بیشتر از این آبِ گلآلود را خراب کند. امیدواریم همین موضوع دلیل اصلی افزایش قیمت باشد؛ چراکه با وجود کاهش قیمت اخیر، قیمت کارتهای گرافیک همچنان حدود ۵۰ درصد بیشتر از قیمت رسمی اعلامشدهی تولیدکنندگان است.