کانترپوینت: ۴۳ درصد از بازار تراشههای گجتهای هوشمند دراختیار مدیاتک قرار دارد
در سالهای گذشته، مدیاتک رشد چشمگیری تجربه کرده است. این شرکت در ابتدا توانست سامسونگ و اپل را کنار بزند و به دومین شرکت در بازار تراشهها برای گجتهای هوشمند تبدیل شود. البته سران مدیاتک اهداف بزرگتری در سر داشتند: تبدیلشدن به بزرگترین شرکت تولیدکننده تراشه برای گوشیهای هوشمند و تبلت.
بااینحال، رسیدن به چنین هدفی کار سادهای نبود؛ زیرا رقیب سرسختی به نام کوالکام در مسیر موفقیت مدیاتک قرار داشت. کوالکام در ردههای مختلف سختافزاری تراشه تولید میکند که هر یک درمقایسهبا تراشههای شرکتهای دیگر توان پردازشی بیشتری ارائه میدهند؛ اما راهکار مدیاتک در نوع خود برای رقابت با شرکت آمریکایی جالب بود. مدیاتک با عرضه تراشههای ارزانتر توانست مشتریان بیشماری کسب کند و در قدم بعدی، بهدنبال رسیدن به محصولات کوالکام از نظر توان پردازشی رفت.
درحالحاضر، مدیاتک علاوهبر عرضه تراشههای ارزانتر درمقایسهبا کوالکام، محصولاتی پیش روی مشتریان قرار میدهد که توان پردازشیشان تقریبا نزدیک به تراشههای کوالکام است. همین امر سبب شده است مدیاتک حداقل در بازار تراشههای پایینرده و میانرده و میانرده پریمیوم بتواند گوی سبقت را از کوالکام برباید و سهمش از بازار تراشههای مناسبِ گوشیهای هوشمند و تبلتها را افزایش دهد. این شرکت تایوانی در ماههای گذشته نهتنها سهم بیشتری از بازار بهدست آورد؛ بلکه با کنارزدن کوالکام به بزرگترین شرکت تولیدکننده تراشه برای گجتهای قابلحمل تبدیل شود.
گزارش اخیر کانترپوینت که GSMArena به آن اشاره کرده، حاکی از موفقیت مدیاتک در بازار گجتهای هوشمند است. مدیاتک در بازه زمانی آوریل تا ژوئن ۲۰۲۱، ۴۳ درصد از بازار تراشههای گوشیهای هوشمند و تبلتها را کسب کرد. درواقع، اگر میزان سهم اپل و کوالکام را نیز با یکدیگر جمع بزنیم، به سهم ۴۳ درصدی مدیاتک از بازار تراشههای مناسب برای گجتهای قابلحمل نمیرسد.
آمار یادشده عملکرد شرکتهای سازنده تراشهها برای گجتهای هوشمند را نشان میدهد که طبق آن، در سهماهه دوم سال ۲۰۲۱ مدیاتک و کوالکام و اپل با کسب ۴۳ و ۲۴ و ۱۴ درصد از سهم بازار در ردههای اول تا سوم جای دارند. شرکتهای Unisoc و سامسونگ و هایسیلیکون (زیرمجموعه شرکت هواوی) نیز بهترتیب با ۹ و ۷ و ۳ درصد از سهم بازار در جایگاههای چهارم تا ششم ایستادهاند.
کارشناسان کانترپوینت عقیده دارند دلیل موفقیت مدیاتک حضور گسترده در بازار تراشههای پایینرده و میانرده بوده است که مودمی سازگار با ارتباطات 5G دارند. افزونبراین، مشکلات پیشآمده در تولید محصولات کوالکام در افت ۴ درصدی شرکت آمریکایی در فروش تراشهها بیتأثیر نبوده است. گویا TSMC که وظیفه تولید انبوه تراشههای کوالکام را برعهده دارد، نتوانسته است به تعداد کافی تراشه تولید کند و همین امر نیز سبب شده است شرکتهای سازنده بهسراغ تراشههای مدیاتک بروند که ساختار سادهتری از سری اسنپدراگون دارند و امکان تولید انبوه آنها به میزان موردنیاز شرکتهای سازنده گوشی هوشمند یا تبلت وجود دارد.
در آمارهای ارائهشده به میزان فروش مودمها، ازجمله مودمهای 5G نیز اشاره شده است. در این بازار، کوالکام ۵۵ درصد از سهم بازار را کسب کرده و بالاتر از مدیاتکی قرار گرفته که سهمش از بازار ۳۰ درصد است. شاید دلیل اصلی چنین موفقیتی را نیز بتوان آیفونهای اپل، بهخصوص سری آیفون ۱۲ دانست که کوالکام وظیفه تأمین مودمهای موردنیازشان را برعهده دارد.
درهرصورت بازنده اصلی رقابت را باید شرکت هایسیلیکون دانست؛ زیرا افت شدیدی تجربه کرده و تقریبا جایگاهش در بازار را از دست داده است. با اینکه هایسیلیکون فقط برای محصولات برند هواوی و آنر تراشه تولید میکرد، پس از تحریمهای سختگیرانه ایالات متحده، دیگر نتوانست مانند گذشته تراشههایش را به تولید انبوه برساند. درواقع، TSMC که وظیفه تولید انبوه تراشههای هایسیلیکون را برعهده داشت، با فشارهای دولت آمریکا میزان تولید تراشهها برای هایسیلیکون را تا حد درخورتوجهی کاهش داد.
تأثیر اتفاقات رخداده برای هایسیلیکون را میتوان در آمار ارائهشده مشاهده کرد که افت سهم ۱۶ درصدی هایسیلیکون به ۳ درصد در سهماهه دوم سال ۲۰۲۱ را نشان میدهد. تحریمهای ایالات متحده بهقدری هواوی را زیرفشار قرار داده که مجبور شده است برای سری پرچمدار هواوی پی ۵۰ از تراشههای اسنپدراگون ۸۸۸ استفاده کند؛ البته با این تفاوت که بهجای مودم 5G از مودم 4G استفاده میکنند تا بهنوعی تحریمهای ایالات متحده نقض نشود.