سند صیانت از کودکان در فضای مجازی پس از ۵ سال تصویب شد
جلسه شورای عالی فضای مجازی پس از سه ماه وقفه برگزار شد. در این جلسه بخشهایی از سند صیانت از کودکان و نوجوانان که به تصویب نهایی نرسیده بود، بررسی شد و در نهایت، پس از پنج سال به تصویب رسید.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، طبق این سند، کلیه سکوها و ارائهدهندگان محتوا و خدمات فضای مجازی ملزم هستند ظرف یک سال، ردهبندی و تفکیک محتوای مناسب هر رده سنی انجام بدهند. وزارتخانهها نیز مکلف هستند بهصورت غیر انحصاری در رابطه با سکوها و خدمات صیانتشده برای خردسالان اطلاعرسانی کنند. جزئیات بیشتر این سند هنوز منتشر نشده است؛ اما یکی از تدوینکنندگان این سند پیشتر گفته بود تمام نیازمندیهای عمومی و ضروری کودک اعم از موتور جستجو و شبکههای اجتماعی و اپلیکیشنها که باید در یک محیط امن در دسترس کودکان قرار بگیرد، مورد تأکید قرار گرفته است.
به گزارش جمعیت توسعهگران فضای مجازی پاک، محمدحسین سیاح طاهری ۹ سیاست کلان برای محافظت از کودکان در برابر آسیبهای احتمالی فضای مجازی را به شرح زیر اعلام کرد:
- توسعه محیطهای صیانتشده در فضای مجازی
- ردهبندی محتوا و خدمات متناسب با سن و جنسیت و آمادگی جسمی
- ارتقای سواد فضای مجازی و مهارتافزایی کودکان با ابزارهایی که در اختیار والدین قرار میگیرد
- آگاهسازی و هوشیارسازی والدین و مربیان به دلیل نقش حمایتی که در این زمینه دارند
- پیشگیری از ارائه محتوای خدمات مضر
- برخورد قضائی با کسانی که علیه کودک و نوجوان اقدام مجرمانه انجام میدهند
- مراقبت اجتماعی از کسانی که در این فضا آسیب دیدهاند یا در معرض خطر هستند
- مشارکت محوری بخش خصوصی
- توسعه همکاریهای بینالمللی با کشورهای مختلفی که نسبت به این موضوع دغدغه دارند
مقالههای مرتبط:
از جمله ویژگیهایی که برای محیط صیانتشده فضای مجازی کودکان آمده است، باید به موارد زیر اشاره کرد:
- تأمین پایداری کسبوکار ارائهدهنده محتوا و تعیین حقالسهم تولیدکنندگان محتوا و تخصیص اعتبارات سالانه برای تولیدکنندگان محتوا توسط وزارت ارشاد
- نظارت بر ضوابط و ممیزی محتوا توسط سازمان تبلیغات اسلامی با کمک نهادهای مردمی
- حمایت از سختافزارها و نرمافزارهای مربوط به جویشگر ایمن، نرمافزارهای تحت کنترل و تبلتهای دانشآموزی
- تعامل مؤثر بینالمللی با سرویسدهندههای خارجی توسط وزارت صنعت
- راهنمایی اجرایی عملیاتی برای والدین توسط سازمان بسیج با همکاری آموزش و پرورش و وزارت ارشاد
- الزام بخشهای حاکمیتی برای ارائه محتوا در محیط امن صیانتشده (البته استفاده از این محیط صیانتشده داوطلبانه و بر بستر شبکه ملی اطلاعات در نظر گرفته شده است.)
در جلسه شورای عالی فضای مجازی سند چشمانداز فضای مجازی در افق ۱۴۱۰ نیز تصویب شد. بر اساس این چشمانداز «مقرر شد فضای مجازی، پیشران پیشرفت سایر حوزههای کشور باشد و متکی بر ظرفیتهای درونزای کشور توسعه یابد.» طبق این سند، جمهوری اسلامی ایران تا سال ۱۴۱۰ به جایگاه قدرت برتر سایبری در تراز جهانی و مقام اول ارائه خدمات فضای مجازی در منطقه غرب و جنوب غرب آسیا خواهد رسید و تلاش خواهد کرد سلطه بیگانگان بر فضای مجازی کشور را نفی و حکمرانی کشورهای سلطهگر بر شبکه جهانی را رفع کند.