چین می‌خواهد برای صنعت خودرو و استفاده نظامی سراغ تراشه‌های قدیمی برود

{title limit=50}

چین به‌شدت می‌کوشد بیش از هر کشور دیگری فناوری را زیر سلطه‌ی خود درآورد و احتمالا در مسیر رسیدن به هدفش از چند میان‌بر استفاده کرده است؛ موضوعی که می‌تواند به‌نوعی توضیح دهد چرا چین اکنون وارد جنگ تجاری پرهزینه‌ای با ایالات متحده‌ی آمریکا شده است. چین تاکنون به پیشرفت‌های مهمی دست پیدا کرده است؛ اما حوزه‌ی نیمه‌هادی یکی از ضعف‌هایش در صنعت فناوری محسوب می‌شود؛ به‌همین‌دلیل، قصد دارد بودجه ۱۵۵ میلیارد دلاری برای تحقیق‌و‌توسعه در نظر بگیرد و به فناوری‌های جدیدی در حوزه‌ی نیمه‌هادی دست پیدا کند.

براساس گزارش خبرگزاری تک‌اسپات، درحالی‌که جنگ تجاری بین چین و ایالات متحده‌ی آمریکا ادامه می‌یابد، دولت چین تمامی تلاشش را به‌کار بسته است تا به دستاوردهای جدیدی در حوزه‌ی فناوری دست یابد و از کشورهای دیگر بی‌نیاز شود. شرکت‌های بزرگ چینی، مثل هواوی مدتی است که به تراشه‌های ساخته‌شده با فناوری‌های آمریکایی یا حتی نرم‌افزار موردنیاز برای محصولاتشان دسترسی ندارند.

در زمان نوشته‌شدن این مقاله، چین می‌تواند بیش از ۲۰ درصد از کل تراشه‌ی موردنیاز در فعالیت‌های داخلی‌اش را اختصاصی تأمین کند؛ بااین‌حال دولت چین قصد دارد این عدد را تا سال ۲۰۲۵ به ۷۰ درصد برساند که برنامه‌ی جاه‌طلبانه‌ای محسوب می‌شود. پیشرفت بیشتر در صنعت تراشه بخشی از سیاست معروف ۲-۵-۳ چین است؛ سیاستی که چین با اتکا بر آن می‌خواهد به‌مرور‌زمان تمامی سخت‌افزار و نرم‌افزار خارجی را از زیرساخت عمومی‌اش حذف و با راهکارهای داخلی جایگزین کند. این کار قطعا تعدادی از شرکت‌های بزرگ آمریکایی، مثل دل و اچ‌پی و مایکروسافت را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

چین مبالغ هنگفتی به شرکت‌های فناوری‌محور بومی پرداخت می‌کند تا بتوانند در سریع‌ترین زمان ممکن، فاصله‌ی بین چین و ایالات متحده‌ی آمریکا را ازلحاظ پیشرفت در صنعت فناوری از بین ببرند. فقط در سال ۲۰۱۹، دولت چین بودجه‌ای ۲۹ میلیارد دلاری برای شرکت‌هایی مثل ژائوشین (Zhaoxin) و هواوی و SMIC در نظر گرفت.

ژائوشین که پیش‌تر چند بار خبرساز شده‌، درحال‌حاضر مشغول تولید پردازنده‌هایی برپایه‌ی معماری x86 است. هواوی نیز روی پردازنده‌های مرکزی مبتنی‌بر معماری آرم کار می‌کند و پردازنده‌ی گرافیکی و کارت‌های شتاب‌دهنده‌ی هوش مصنوعی هم می‌سازد. دراین‌میان SMIC با اختلاف زیاد، مهم‌ترین قطعه‌ی پازل است و آمار هم این موضوع را تأیید می‌کنند. سال گذشته‌ی میلادی، این شرکت فروش ۷٫۶ میلیارد دلاری تجربه کرد. SMIC بزرگ‌ترین شرکت تراشه‌ساز چین شناخته می‌شود و بازیگر نقش‌اول در کاهش وابستگی چین به واردات تراشه است.

برنامه‌ی تدوین‌شده‌ی چین برای تولید ۷۰ درصد از تراشه‌ی موردنیازش تا سال ۲۰۲۵، بسیار مهم محسوب می‌شود؛ زیرا در سال‌‌های اخیر، نیاز چین به تراشه به‌سرعت رشد کرده است. طبق آمار، چین در سال ۲۰۲۰ به بیش از ۵۴۳ میلیارد واحد تراشه به‌ارزش ۳۵۰ میلیارد دلار نیاز داشته است؛ به‌همین‌دلیل، تصمیم گرفته ۱۵۵ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۵ روی صنعت تراشه سرمایه‌گذاری کند تا ظرفیت خطوط تولید شرکت‌های چینی برای ساخت تراشه در پنج سال آینده تقویت شود. سرمایه‌گذاری ۱۵۵ میلیارد دلاری، تنها بخشی از بودجه‌ی هنگفت ۱٫۴ تریلیون دلاری‌ای است که شی جین پینگ،‌ رئیس‌جمهور جمهوری خلق چین، به تحول دیجیتالی این کشور در سال‌های پیش رو اختصاص داده است. 

سال گذشته‌ی میلادی، دولت ترامپ محدودیت اعمال‌شده بر توانایی SMIC برای تولید تراشه را بیشتر کرد و به‌واسطه‌ی تحریم‌های جدید، SMIC امکان تجارت با بسیاری از شرکت‌های تولیدکننده‌ی قطعات فتولیتوگرافی را از دست داد که مشغول تولید دستگاه‌های پیشرفته‌ی EUV هستند. به‌عنوان نتیجه‌ی این اتفاق، چین هم‌اکنون در حال خرید تقریبا تمامی دستگاه‌های دست‌دوم از کشورهایی مثل ژاپن است و تهیه‌ی هریک از دستگاه‌ها یک‌میلیون دلار هزینه دارد. مدل جدید دستگاه‌های یادشده در بازار عرضه شده است؛ ازاین‌رو، دستگاه‌هایی که چین می‌خرد، عملا منسوخ هستند.

هم‌زمان، چین مشغول خرید تعداد زیادی از دستگاه‌های نسبتا قدیمی‌ DUV به‌ارزش کلی ۱٫۲ میلیارد دلار از شرکت هلندی ASML است. گفته می‌شود این کشور می‌خواهد از دستگاه‌های قدیمی برای افزایش تولید تراشه‌ی خودرو و تراشه‌های صنعتی و تراشه‌های مخصوص استفاده‌ی نظامی بهره ببرد. در این حوزه‌ها، لیتوگرافی‌هایی مثل ۱۴ یا حتی ۲۸ نانومتری بسیار مناسب هستند.

در همین حین، SMIC تلاش می‌کند کارخانه‌های بیشتری را با توانایی تولید ویفر ۳۰۰ میلی‌متری راه‌اندازی کند تا بتواند ازلحاظ لیتوگرافی با شرکت‌های بزرگ TSMC و سامسونگ جدی‌تر رقابت کند. به‌طور‌کلی، چین برنامه‌های بسیار بزرگ و پیچیده‌ای در سر می‌پروراند که شاید عملی‌شدن آن‌ها یک دهه به‌طول بینجامد؛ باوجوداین، احتمالا نتیجه‌ی کار برای دولت چین بسیار رضایت‌بخش خواهد بود. 






ارسال نظر

عکس خوانده نمی‌شود
201